Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αλωνίζουν οι τράπεζες, σε ρόλο θεατή η κυβέρνηση

Στα ξένα κοράκια παραδίδουν τα νοικοκυριά!


Καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες 2,8 δισ. ευρώ τα πουλάνε στο 5% της αξίας τους, ήτοι για 140 εκατ. ευρώ! Γιατί δεν καλούν τους οφειλέτες να δώσουν το 5% και να ξοφλήσουν;

Πριν από έναν μήνα, στο πρωτοσέλιδο θέμα μας είχαμε αποκαλύψει ότι η Τράπεζα Αττικής πούλησε στην αγγλική Aldridge EDC Specialty Finance «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ για –κρατηθείτε– μόλις 104 εκατ. ευρώ (στο 8% της αξίας τους) και δεν άνοιξε ρουθούνι.
Καμία αντίδραση δεν υπήρξε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον πρωθυπουργό. Κανείς δεν ρώτησε αν, πριν από την παράδοση των ελλήνων δανειοληπτών, τους κάλεσε η τράπεζα να πληρώσουν το 8% της οφειλής τους, ή έστω το 10%, για να... καθαρίσουν και να μην έχουν περιπέτειες με τους Άγγλους. 

Τα ίδια βήματα ακολουθεί τώρα και η Eurobank. 

Όπως ανακοινώθηκε και γράφτηκε στις ημερήσιες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες, πουλάει καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνολικού ποσού 2,8 δισ. ευρώ μόλις στο 5% της αξίας τους! Και ήδη μύρισαν... ψοφίμι και πέταξαν για Αθήνα 20 κοράκια-επενδυτικά funds, όπως αποκαλούνται στη διεθνή... επιχειρηματική και τραπεζική κοινότητα. 

Τίμημα με το οποίο ούτε... τσιγάρα δεν αγοράζεις στις έξω οικονομίες που πάνε καλά. 

Μάλιστα, έχει γίνει παραδεκτό ότι το 5% είναι πολύ χαμηλό, όμως η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι τα δάνεια αυτά έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται, ορισμένα μάλιστα πριν από την κρίση. 

Δεν μπαίνουμε στη λογική αν τα πράγματα είναι όπως ισχυρίζεται η τράπεζα. Αλλού είναι το πρόβλημα και όχι στο αν μια τέτοια συναλλαγή καλύπτει το κριτήριο του «νόμιμου και ηθικού», γιατί αυτό δεν ισχύει σε τέτοιες δουλειές. Το θέμα είναι αν η διοίκηση της τράπεζας έκανε το αυτονόητο, αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε καταστηματάρχης με τον πελάτη του. 

Αν, δηλαδή, κάλεσε τον κάθε δανειολήπτη να του πει: «Χρόνια τώρα δεν εξυπηρετείται το δάνειό σου και έχουμε αποφασίσει να το πουλήσουμε μαζί με άλλα που είναι σε καθυστέρηση. Μπορείς να πληρώσεις το 5% και να ξοφλήσεις;». 

Έγινε κάτι τέτοιο; Όχι. Και παραδίδουν γύρευε πόσες δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στα αδίστακτα κοράκια – αυτή είναι η... φήμη των funds. 

Και από κει και πέρα, ένας Θεός ξέρει τι εκβιασμοί θα γίνουν από τα κοράκια για να κερδίσουν πολύ περισσότερα από τα 140 εκατ. ευρώ που θα δώσουν, και αυτά με... δόσεις. 

Εδώ τον λόγο έχει κατ’ αρχάς ο αρμόδιος υπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και βεβαίως ο πρωθυπουργός, που θα πρέπει να επιβάλουν όρους και προϋποθέσεις για την τήρηση μιας διαδικασίας η οποία θα ορίζει ότι υποχρεωτικά η τράπεζα θα καλεί πρώτα τον δανειολήπτη να πληρώσει την οφειλή του στην τιμή που δίνει το fund και με τους ίδιους όρους, αλλιώς θα πηγαίνει στα κοράκια. 

Είναι υποχρέωσή σας, κύριε πρωθυπουργέ, να επιβάλετε αυτήν τη διαδικασία «πώλησης» των «κόκκινων» δανείων –όλων των ειδών–, γιατί αλλιώς θα έχουμε κοινωνική έκρηξη.

Πηγή:paron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...