Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Άλλος ένας όλεθρος έγινε στο Eurogroup...


του Σταύρου Κατσούλη

Αυτό που γίνεται είναι της ξεφτίλας και προδοσίας το κάγκελο, αλλά πάμε να τα δούμε λίγο λεπτομερώς:

Το Eurogroup ΔΕΝ δέχθηκε την αξιολόγηση (παρ όλα τον καταιγισμό μnημονιακών νομοθεσιών που έφερε η κυβέρνηση). Αντί αυτού, η απόφαση του Eurogroup, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης". Συνεπώς, ούτε καν αυτό που μας υποσχέθηκαν δεν έδωσαν στον Alexis. 

Θα πάρουμε δόση 10,3 δις (σε αρκετές δόσεις κι όχι σε μία, όπως λέει το κείμενο), δηλαδή για να καταλαβαίνουμε τι λέμε ΑΥΞΗΣΗ του χρέους χωρίς κανένα αντίκρυσμα, αλλά ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΑ, ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Οπότε, χρήμα, έστω και δανεικό, ΓΙΟΚ, μέχρι να αρχίσει να φορολογεί τους πάντες και τα πάντα κι έχει αρχίσει να σκοτώνει το πληθυσμό της χώρας ακόμα πιοεκτεταμένα.

Από αυτές τις δόσεις, τα 7.5 δις θα "δοθούν" με συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την αποπληρωμή των ομολόγων (αποπληρωμή δηλαδή στους κερδοσκόπους που τα αγόρασαν στο 20-30% της αξίας τους ή και λιγότερο). Δηλαδή τα 7.5 δις ΔΕΝ θα τα πάρουμε καν στα χέρια μας, ΔΕΝ θα τα διαχειριστούμε, ΔΕΝ θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Απλά θα αυξήσουν το χρέος μας και θα βοηθήσουν τους ίδιους τους κερδοσκόπους που εκμεταλλεύονται την Ελλάδα. 

Αποφάσισαν, ότι ο κόφτης θα ενεργοποιείται (προς το παρόν βέβαια, γιατί αυτοί αποφασίζουν τι θέλουν, όποτε θέλουν), κάθε φορά που διαφαίνεται ότι δεν πιάνουμε πλεόνασμα 3.5%. δηλαδή λογικά, ο κόφτης που ενεργοποιεί νέα μέτρα, αρχίζει απο αμέσως τώρα, σήμερα. Προβλέπεται λοιπόν, Προεδρικό Διάταγμα (έτσι θα περνάνε τα νέα μέτρα από δω και πέρα και χωρίς να περνάνε από την Βουλή), πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες- εβδομάδες. 

Τα υπόλοιπα των 10.3 δις, θα δοθούν από Σεπτέμβριο και βλέπουμε, σύμφωνα πάντα με την δήλωση του Eurogroup, αλλά ΜΟΝΟ εφόσον και εάν έχει αξιολογηθεί το πόσο γρήγορα γίνονται οι υλοποιήσεις κλπ. Γενιά και για τα υπόλοιπα ισχύει το γεγονός ότι οι δόσεις που παίρνουμε ΔΕΝ τις διαχειρίζεται η Ελληνική πλευρά. κάθε δόση που παίρνουμε δίδεται για συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως για αποπληρωμή χρεών σε πράγματα που δεν βοηθούν καθόλου μα καθόλου την ανάπτυξη ή οτιδήποτε άλλο θετικό όπως η βασικές κοινωνικέςπαροχές, υγεία κλπ. 

Όσον αφορά την περιβόητη "ελάφρυνση του χρέους", κάποιες κινήσεις (απροσδιόριστες προς το παρόν, αλλά είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνουν κούρεμα καταθέσεων και ότι ομολόγων έχουν μείνει και άλλα αρνητικά), θα γίνουν ΜΟΝΟ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλαδή όταν αποφασίσουν αυτοί και μόνο αυτοί. Οποιασδήποτε σημαντικές ελαφρύνσεις όμως, όπως αναφέρει η ίδια η δήλωση του Eurogroup, θα αρχίσουν νασυζητιόνται ΜΟΝΟ από το 2019... Τα μέτρα που αναφέρονται ως βοηθητικά για την διαχείριση του χρέους από το Eurogroup, είναι τουλάχιστον γελοία και βεβαίως δεν έχουν καμιά σχέση με την "ελάφρυνση" που θέλει το Καθεστώς στην Ελλάδα να πουλήσει: Βελτίωση των πληρωμών προς το EFSF για το δάνειο του 2012, ρήτρες απλής διαχείρισης - ούτε καν μείωσης δηλαδή - των επιτοκίων, ώστε απλά να μην αυξηθούν και άρση του επιτοκίου ασφαλείας, και αυτά ΜΟΝΟ για το 2017 (ούτε πριν, ούτε και μετά αν και αναφέρεται ότι πιθανώς μπορεί να επεκταθεί και για το 218 εάν όλα τα άλλα μέτρα κλπ. έχουν πάει "καλά"). Κι όλα αυτά μετά απο συζήτηση μόνο μετά τον Σεπτέμβριο εάν τελικά τα δεχθούν. Όλα τα άλλα που μας υποσχόταν η κυβέρνηση και οι προηγούμενες, έχουν φύγει οριστικά από το τραπέζι.

Επιπροσθέτως όλων των άλλων μέτρων που ήδη τρέχουν ή είναι προς αξιολόγηση ή είναι για ενεργοποίηση του κόφτη άμεσα, το ΔΝΤ, δεν δέχεται να μειώσει το δικό του μέρος του χρέους, όπως είχε πει άλλωστε. Τώρα όμως, προειδοποιεί ότι μέχρι το τέλος του 2016, θα ζητήσει και αυτό μια νέα δέσμη μέτρων ανεξάρτητη και επιπρόσθετα σε όλα αυτά που ήδη υπάρχουν. Τα οποία φυσικά δεν θα χρειαστεί να τα ψηφίσουν, αλλά θα περάσουν με απλό Προεδρικό Διάταγμα χρησιμοποιώντας τον κόφτη.

Το Eurogroup, επίσης στην δήλωσή του αναφέρει ρητά ότι στις επόμενες μέρες θα επιβεβαιώσει το αν πράγματι έχουν γίνει και αρχίσει να λειτουργούν αυτά που ήδη ψηφίστηκαν, δηλαδή, οι Ιδιωτικοποιήσεις (ολόκληρης της Δημόσιας περιουσίας, η αποτέφρωση μέσω μειώσεων στις συντάξεις και γενικότερα το ασφαλιστικό, το ξεπούλημα κόκκινων και πράσινων δανείων σε ξένα Hedge funds/κοράκια του κεφαλαίου, κλπ. κλπ. σε περίπτωση που όλα αυτά δεν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ΑΜΕΣΑ, όλα τα υπόλοιπα υποτιθέμενα "θετικά" της συμφωνίας όσον αφορά τους "θεσμούς" δεν θα γίνονται.

Τέλος, ο Alexis, επίσης δέχθηκε και υπέγραψε στόχους χρέους μέχρι και το 2060. έχει υποσχεθεί ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους θα μένουν στο 15% του ΑΕΠ για την πρώτη περίοδο και 20% του ΑΕΠ για την μετά προγράμματος εποχή. Εάν σκεφτεί κανείς την τρομακτική ύφεση που ζούμε σήμερα, και το γεγονός ότι η υποτιθέμενη "βοήθεια" που παίρνουμε δεν βοηθά σε τίποτα την κατάσταση αλλά μάλλον την χειροτερεύει και αυξάνει το χρέος, δεν είναι δυνατόν να υπόσχεται κάνει κάτι τέτοιο. αλλά επειδή ακριβώς το υπόσχεται, αυτό σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα και παραπέρα πάμε πάλι για απανωτές αποτυχίες στους στόχους και συνεπώς την συνεχή αποδοχή νέων μέτρων καθ όλη την διάρκεια των ετών από σήμερα μέχρι και το 2060 και παραπέρα (44 χρόνια τουλάχιστον). 

Εν ολίγοις, ο Τσακαλώτος πήγε στο Eurogroup έχοντας περάσει ήδη έναν τεράστιο αριθμό μέτρων, και επέστρεψε έχοντας δεχθεί παραπάνω μέτρα, αύξηση τους χρέους, καμία απολύτως βοήθεια από τους φερόμενους ως εταίρους για να διορθωθούν έστω κάποια βασικά και επιτακτικά προβλήματα στην χώρα, σκληρή επιτήρηση ολόκληρης της χώρας στο διηνεκές, και υποσχέσεις για ακόμη περισσότερα μέτρα από το ΔΝΤ μεταξύ άλλων αρνητικότατων που αναφέρονται στην δήλωση του Eurogroup, το οποίο προφανώς θα πρέπει να συνοδεύεται με κάποιο συμπληρωματικό μνημόνιο το οποίο θα εμπεριέχει όλα τα καινούρια που συμφώνησαν, του οποίου το κείμενο δεν έχουμε δει ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...