Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ο Τσίπρας πάει …σοσιαλδημοκρατία;

του Γιώργου Δελαστίκ

Ωμά θα θέσουμε το ερώτημα. Χωρίς περιστροφές. Πέρα από την ουσία της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία είναι μια καθαρά αντιλαϊκή αστική πολιτική, ο ίδιος ο Τσίπρας ετοιμάζεται να την κάνει προς τη Σοσιαλδημοκρατία, οδηγώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση αυτή; Επιπροσθέτως, είναι ακριβώς η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Σοσιαλδημοκρατία και η αποπομπή των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, κατ’ εντολήν των Γερμανών σοσιαλδημοκρτών ο πραγματικός λόγος που ανάγκασε τον Πάνο Καμμένο να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα;

«Ναι», φαίνεται ότι είναι η πιθανότερη απάντηση και στα δύο ερωτήματα που προαναφέρθηκαν. Μέσα σε πέντε μέρες, ο Τσίπρας έκανε δύο πράγματα. Πρώτον, μετά από πρόσκληση του Γάλλου «σοσιαλιστή» προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε – μόνος αυτός από την Αριστερά! – σε σύνοδο σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι. Παρόντες, φυσικά, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ηγέτης των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, ο επίσης Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός της αριστερής κυβέρνησης Αντόνιο Κόστα, ο οποίος θα αναρωτιόταν τι κάνει ο Τσίπρας σε αυτή την «καραδεξιά» σοσιαλδημοκρατική μάζωξη και μερικοί άλλοι. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα προσέδιδε ένα απροσδόκητο κύρος στη σοσιαλδημοκρατική σύνοδο. Ο λόγος; Μα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ...
ο αναγνωρισμένος και καθολικά εκλεγμένος ηγέτης της Αριστεράς στις ευρωεκλογές του 2014! Άλλο πράγμα να τα λένε μεταξύ τους οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, άλλο να έχουν ως συνδαιτυμόνα και τον ηγέτη της Αριστεράς της Ευρώπης!

Δεύτερον, σαν να μην έφτανε αυτό, πέντε μέρες αργότερα, ο Τσίπρας ξαναπήρε μέρος σε σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες. Το περασμένο Σάββατο έγινε η σύνοδος των σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι, την Πέμπτη έγινε στις Βρυξέλλες. Εκεί στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας έγινε κυριολεκτικά «ρόμπα», γιατί αυτή η σύνοδος όλων ων σοσιαλδημοκρατιών της ΕΕ που πήρε μέρος είναι θεσμοθετημένη εδώ και δεκαετίες και παίρνουν μέρος μόνο οι σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ! Βούκινο έγινε το «παλικαράκι»! Δεν είναι όμως μόνο ότι ο Τσίπρας, όπως όλα δείχνουν, πηγαίνει προς τη σοσιαλδημοκρατία. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι εντάσσεται απευθείας στη …γερμανική φράξια των σοσιαλδημοκρατών! Πριν από δύο χρόνια και πλέον, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες του SPD, δήλωσαν δημόσια ότι θέλουν να αποχωρήσουν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και να φτιάξουν μια δική τους διεθνή, την οποία φυσικά εννοείται ότι θέλουν να ελέγχουν απολύτως οι ίδιοι και να την χρησιμοποιούν όπως θέλουν προκειμένου να προωθούν τα γερμανικά συμφέροντα.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που στη σύσκεψη του Παρισιού, στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, δεν κάλεσαν τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρόλο που αυτός είναι Ευρωπαίος. Για όσους τα έχουν ξεχάσει, υπενθυμίζουμε ότι πρόεδρος είναι ο …Γιωργάκης ο Παπανδρέου! Δεν τον κάλεσαν όμως στο Παρίσι γιατί τον θεωρούν – και σωστά – άνθρωπο των Αμερικανών. Ούτε και στις Βρυξέλλες παραβρέθηκε ο Γιωργάκης, παρόλο που τυπικά είναι Ευρωπαίος, όσο και να η καρδιά και το μυαλό του είναι αφιερωμένα στους Αμερικανούς. Οι Γερμανοί έχουν πειστεί ότι όχι μόνο η Σοσιαλιστική Διεθνής βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών, αλλά και ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποσπαστεί από τον αμερικανικό έλεγχο – γι’ αυτό και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από αυτήν. 

Το πέρασμα όμως του Τσίπρα στη γερμανική πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με την αμερικανική, δρα διαλυτικά για τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ο λόγος είναι απλούστατος: Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ είναι ένας άνθρωπος που εκ πεποιθήσεως είναι ψυχή τε και σώματι αφοσιωμένος στις ΗΠΑ και στην πολιτική τους! Αυτό φυσικά και το ξέρουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Ο Π. Καμμένος θυμάται όμως τι είχε πει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα αμέσως μόλις σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο. «…Ο κ. Καμμένος και οι περίεργες απόψεις του – και είναι υπουργός Άμυνας. Πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα!». Να φύγει δηλαδή από την κυβέρνηση, είναι ο γερμανικός όρος.

Βλέποντας αυτά τα πράγματα, ο Π. Καμμένος δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να μείνει στην κυβέρνηση. Δεν σκέπτεται καμιά «ηρωική έξοδο». Ακριβώς επειδή έχει αντιληφθεί ότι αν φύγει από την κυβέρνηση ένα κόμμα του τρία και κάτι τοις εκατό, απλώς εξαφανίζεται και αυτό και ο αρχηγός του! Τελεία και παύλα.

Πηγή: Πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...