Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΑΜΜΕΝΟΣ: "ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ, ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ!"


Κείμενο: Νίκος Μέντζας


Την Πέμπτη 6 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί στην Αίγυπτο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έχουν βρει νέους “συντρόφους” στην Μέση Ανατολή. Εκείνους με τους οποίους συνδιαλέγονταν και οι προκάτοχοί τους.
Στις 28 Ιουλίου η Τουρκία κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 4 περί συμβουλευτικής συνδρομής και παροχής πληροφοριών. Η Ελλάδα κλήθηκε να εγκρίνει την τουρκική εισβολή στην Συρία με πρόσχημα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), και στην ουσία να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία και τις ...
ΗΠΑ για την εξόντωση των Κούρδων σε Ιράκ και Συρία.
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 1 Αυγούστου, τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον κουρδικών θέσεων στο Βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 πολίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου, και τραυμάτισαν άλλους 14, ισοπεδώνοντας το χωριό Zergelê. Από τις 22 Ιουλίου, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται στη βάση της Σούδας και στην συνέχεια απογειώνονται με προορισμό την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ, από όπου πραγματοποιούν επιθέσεις.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει, ήδη, τοποθετηθεί για την ανάγκη δημιουργίας νέας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο. Τον περασμένο Μάιο, σε επίσκεψή του στο νησί σημείωσε πως “η Κάρπαθος διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Αιγαίου. Είναι σε ένα κομβικό σημείο μεταξύ του Αιγαίου, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Πιστεύω ότι θα έχει πολύ μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και για την Ελλάδα και για το ΝΑΤΟ η δημιουργία μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο”. Ο υπουργός είχε, επίσης, εκφραστεί θετικά απέναντι στο αμερικανικό αίτημα μετεγκατάστασης UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) των ΗΠΑ σε βάσεις στην Ελλάδα, απ΄ όπου θα επιχειρούν επιδρομές σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Στις 5 Μαΐου, στο 3ο ετήσιο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Καμμένος είχε επισημάνει τα εξής:
“Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία στο νότιο τομέα του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό. Διότι, είναι εξίσου σημαντικό το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό σε όλες τις διεθνείς αναλύσεις για το μέλλον της. Σε κάθε περίπτωση η μείωση της εξάρτησής της (σ.σ. της Ε.Ε.) ενεργειακά από τρίτες χώρες, αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτικό, αναπτυξιακό και οικονομικό στόχο. Επιπλέον οι εξελίξεις της γεωοικονομίας και της γεωστρατηγικής με έργα όπως η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ, ή η ενδεχόμενη διάνοιξη νέας διώρυγας που θα συνδέει Ατλαντικό και Ειρηνικό στην κεντρική Αμερική, δημιουργούν νέα δεδομένα στη διακίνηση ενεργειακών πόρων, η επίδραση των οποίων θα φανεί στο μέλλον”.


Συνεχίζοντας το πλάνο που ξεκίνησε το 2013 η προηγούμενη συγκυβέρνηση, με τις επισκέψεις του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, στην σιωνιστική οργάνωση American Jewish Committee, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου:
“Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια διατήρησης ανοικτών των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας, καθώς είναι μια χώρα που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Μεσόγειο, που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, που έχει καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Αραβικό κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό το ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια πρώτη περιφερειακή συνεργασία με το Ισραήλ. Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια δεύτερη περιφερειακή συνεργασία με την Αίγυπτο. Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αυτό που ενυπάρχει και στην πολιτική σκέψη, αλλά και στα κείμενα που συνυπογράφονται, είναι ότι αυτές οι περιφερειακές συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον ουδενός και δεν δημιουργούν ανταγωνισμούς. Έχουν όμως μια βασική στρατηγική. Να φέρουν ισορροπία, σταθερότητα στην περιοχή. Να χρησιμοποιήσουν το ενεργειακό αγαθό, τις ενεργειακές πηγές, τους ενεργειακούς δρόμους ως παράγοντες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κοινωνιών και όχι ως αιτία δημιουργίας εντάσεων και πολέμου”.
Πάγια στρατηγική, επικοινωνιακά και οργανωτικά, των υπερδυνάμεων, σε ιμπεριαλιστικού τύπου επεμβάσεις σε αποικίες ή χώρες του τρίτου κόσμου. Στα προσχήματα περιέχονται, πάντα, λέξεις και φράσεις όπως: “Ισορροπία”, “Σταθερότητα στην περιοχή”, “Βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κοινωνιών”, και άλλα αλτρουιστικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν και από δυνάμεις πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η φασιστική Ιταλία με τις επιδρομές σε Λιβύη και Αιθιοπία, το “Άνσλους” της ναζιστικής Γερμανίας και φυσικά ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” από τις “ειρηνευτικές” αποστολές των ΗΠΑ.
Η πολεμική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους - “δολοφόνου” Ισραήλ, που είχε ήδη δρομολογηθεί από την συγκυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, ανεβαίνει πλέον επίπεδο με την υπογραφή στρατιωτικού συμφώνου από την συγκυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου την Κυριακή 19 Ιουλίου. Την ίδια μέρα, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post ανέφερε πως “οι εκπρόσωποι των δυο χωρών υπέγραψαν καθεστώς μιας στρατιωτικής συμφωνίας στο Τελ - Αβίβ που προσφέρει νόμιμη άμυνα και στα δυο στρατεύματα των αντίστοιχων χωρών με εκπαίδευση του ενός στη χώρα του άλλου”. Ενώ, από την μεριά του ο κ. Καμμένος έσπευσε να δηλώσει πως “ο ελληνικός λαός είναι πολύ κοντά στον ισραηλίτικο λαό”. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αυτή είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου τύπου που υπογράφτηκε μεταξύ του Ισραήλ και μιας άλλης στρατιωτικής δύναμης εκτός των ΗΠΑ. Ο ΥΕΘΑ έχει με αυτές τις κινήσεις δώσει διαπιστευτήρια καλής διαγωγής σε ΗΠΑ και Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας Ελλάδα και Κύπρο ως “πυλώνες της σταθερότητας και της ασφάλειας”, των συμφερόντων δηλαδή των δυο χωρών. Έτσι, οι δεσμοί με το κράτος του Ισραήλ συσφίγγονται.
Τον Μάιο, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ, ο υπουργός είχε φροντίσει να ενημερώσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους για τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με πρόφαση την διασφάλιση της γεωστρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή:
“Θα επιδιώξουμε να εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρείες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικανικές εταιρείες, διότι είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ και για την ασφάλεια αυτών των επενδύσεων”.  
Ο διαμελισμός και το μοίρασμα της Ελλάδας συνεχίζεται  με εντατικούς ρυθμούς, σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, μετά την υποταγή στο περίφημο Eurogroup, η επίσκεψη Τσίπρα στη Αίγυπτο θα φέρει άλλο ένα τρόπαιο οσφυοκαμψίας στα γραφεία της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να καθησυχάζει τους φίλους του από την …Δύση, αλλά και από την Μέση Ανατολή δίνοντας τους το μήνυμα:

“Μην ανησυχείτε, όλοι θα πάρετε!” 
Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΕΨΥΔΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...